Cron-Tekin historia

1878

Aloitus 1878

Cron-Tek Oy:n juuret ulottuvat syvälle suomalaiseen maaperään. Kaikki alkoi vuonna 1878 kun Johan Edvard Cronvall perusti Helsinkiin maahantuonti- ja myyntiyhtiön Ab J. E. Cronvall.

1906

Sorvi 1906

Ensimmäinen sorvi myytiin 1906.

Masalin 1919

George Masalin hankki yhtiön omistukseensa 1919. Hän kehitti yhtiötä alansa johtavaksi teollisuutta palvelevaksi yritykseksi.

Sota 1939-1945

Sota lopetti työstökonekaupan, koska mitään ei saanut tuoda maahan ilman lupaa. Sodan jälkeen valuuttaa jouduttiin säännöstelemään ja kaikki maahantuonti vaati Suomen Pankin tuontilisenssin.

Tuontilisenssit poistuivat 1955

Tilanne muuttui vasta vuoden 1955 jälkeen, kun tuontilisenssit poistuvat. Silloin aloitimme englantilaisten, mm. Harrisonin kärkisorvit (edelleen myymme niitä joka vuosi) ja ruotsalaisten valmistajien kanssa yhteistyön.

1960

 

Esi NC-kausi 1960

Tappiohjattujen koneiden kausi alkoi 1960-luvun alussa. Englantilaiset Autoward-sorvit olivat ns. tulppatauluohjattuja koneita. Ne vaativat jatkuvaa huoltoa ja silloin palkattiin ensimmäinen huoltomies.

NC-kausi 1965

1965 katsotaan alkaneen NC-koneiden aikakausi. Ohjelmat syötettiin koneeseen reikänauhalla. Ruotsalaiset SAAB ja ASEA olivat vahvoja ja päätimme keskittyä SAAB-ohjauksiin. Silloin aloimme myymään Värnamon jyrsinkoneita ja Torshällan sorveja.

CNC-kausi 1975

CNC-ohjaus kehitettiin alun perin USA:ssa. CNC-koneiden aikakausi Suomessa alkoi 70-luvun puolen välin jälkeen, kun japanilaiset tulivat markkinoille. Siemensin ja Fanucin yhteistyö loi kovan pohjan CNC-osaamiselle. Cronvall Oy aloitti japanilaisen Takisawan sorvien myynnin 70-luvun lopussa ja ensimmäinen Takisawa myytiin Helsinkiin Pitäjänmäen konetehtaalle 1977.  Mitsui Seiki koneistuskeskukset löytyivät Tokion JIMTOF messuilta vuonna 1980. Ensimmäinen Suomen Mitsui Seiki myyntiin Auramolle.

Kipinätyöstö 1985

1985 aloimme myymään sveitsiläisiä CNC-ohjattuja uppokipinäkoneita ja lankasahoja. Kipinäkoneissa oli kehittynyt ja edistyksellinen numeerinen ohjaus. Numeerinen ohjaus oli keskeistä, jotta koneilla päästiin tavoiteltuihin tarkkuuksiin ja pinnan laatuihin

FMS 1985

Sisu Auton Hämeenlinnan akselistotehtaalle myytiin ensimmäinen FMS-järjestelmä vuonna 1985 yhteistyössä Valmet Tehdasautomaation kanssa. Cronvall myi Mitsui Seiki koneistuskeskukset ja Valmet myi automaattisen korkeavarastojärjestelmän, jotka pystyttiin integroimaan saumattomasti yhteen. Systeemi oli menestys. Sittemmin Valmet myi tulosyksikkönsä nykyiselle Fastemsille.

1988

Työstökonekaupan rakennejärjestelyt – Cron-Tek Oy perustettiin 1988

Keväällä 1988 perustettiin yksinomaan työstökoneisiin keskittyvä yhtiö Cron-Tek Oy. Yhtiö syntyi diffuusiolla Cronvall Oy:n koneosastosta ja siihen yhdistetystä NC-Tekniikka Ky:n liiketoiminnasta.

Asiakaskunta hyväksyi rakennejärjestelyjen kautta syntyneen yhtiön heti hyvin. Cron-Tek sai lentävän lähdön ja myyntivalikoima oli laaja heti alusta lähtien.

Asiakkaan valitessa konetyyppiä pyrittiin varmistamaan investoinnin kannattavuus asiakkaalle. Referenssimarkkinoinnissa käytettiin toteutuneita menestystarinoita uusien koneiden myynnissä.

Yhtiön DNA:ssa on pitkällinen ymmärrys työstökonekaupasta ja CNC-teknologiasta. Aina on panostettu tarkkoihin koneisiin ja siihen, että asiakas voi luottaa, että kannamme vastuun siitä mitä myymme.

Hiomakoneet 1990

Tasohiomakoneita oli myyty jo ennen sotia, mutta merkittävä käänne tapahtui 90-luvulla, kun aloimme myymään CNC-ohjattua sveitsiläistä Studer-pyöröhiomakonetta. Hyvien myyntikokemusten jatkumona pääsimme myymään kaikkea ison konsernin, saksalaisen Schleifring Gruppe:n (nykyään United Grinding Group) koneita, joita olivat Studer, Mägerle, Blohm, Jung, Schaudt, Mikrosa, Walter ja Ewag.

1997 Nugget Oy

1997 Cron-Tek Oy perusti rinnakkaisyhtiö Nugget Oy:n. Nugget Oy:n myyntivalikoimaan tuli myöhemmin japanilainen Mori Seiki, joita myytiin erittäin menestyksellisesti. 2012 Mori Seiki ja saksalainen DMG yhdistivät Euroopassakin myynnin ja silloin Mori Seikin edustus poistui Nuggetista. Nugget päätettiin fuusioida Cron-Tek Oy:n vuonna 2014 jolloin samalla mm. japanilainen Makino ja espanjalainen CMZ siirtyivät Crontekille.

2023

Cron-Tek Oy

Tänä päivänä Cron-Tek Oy on johtava työstökonemyyjä Suomessa tukevalla markkinaosuudellaan. Myyntiohjelmassa on laaja valikoima metallintyöstökoneita: hiomakoneet, vinojohteiset sorvit, pitkäsorvausautomaatit, vaaka- ja pystysorvit, pystykaraiset-, vaakakaraiset-, 5-akseliset sekä portaalityyppiset koneistuskeskukset ja kipinätyöstökoneet.

Lisäksi on kattava valikoima koneiden tarvitsemia automaatiota lisääviä lisävarusteita: tankomakasiineja, robotiikkaa ja kiinnittimiä.

Työstökoneiden monipuolistuessa ja ohjelmoitavien akseleiden lisääntyessä myös CAM-ohjelmistot ovat olleet jo pitkään valikoimassamme.